Grundlovsdag – Mandag d. 5. juni
Holder sekretariatet lukket.
Vi er tilbage igen tirsdag d. 6. juni
Lejernes LO Hovedstaden
Holder sekretariatet lukket.
Vi er tilbage igen tirsdag d. 6. juni
Lejernes LO Hovedstaden
Social- og boligminister, Pernille Rosenkrantz-Theil svarer Folketingets boligudvalg, på spørgsmål om klimaeffekten af parallelsamfundspakken. Spørgsmålet er stillet efter ønske af Pelle Dragsted.
Ministeriet har indhentet bistand fra Social- og boligstyrelsen. Som ikke har lavet en præcis beregning, men udtaler at:
[Det er] styrelsens vurdering, at nedrivning af en gennemsnitlig etagebolig (75-80m2) medfører en udledning på omkring 6-8 ton CO2. Styrelsen skal understrege, at denne vurdering er behæftet med betydelig usikkerhed, hvilket særligt følger af, at det er baseret på meget få og usikre datakilder.
Derudover dækker opgørelsen ikke de variationer af bygningstyper og anvendelse af forskellige materialer, der finder sted i de konkrete nedrivninger. Endeligt omfatter beregningerne ikke omfanget af klimapåvirkninger i forbindelse med eventuelt nybyggeri.”
På nuværende tidspunkt er der planlagt eller gennemført nedrivning af 4.029 boliger.
En samlet klimaeffekt på nedrivningerne isoleret set udgør derfor ca. 24-32.000 tons CO2.
Link: Folketingets Boligudvalgs svar.
Svaret er et mere præcist svar på næsten det samme spørgsmål fra april måned.
Se også www.vi-lejere.dk for flere nyheder, artikler, film og guides, for dig som bor til leje.
DR bragte i går, den 31. maj historien om at PWC kræver et lån tilbagebetalt som var givet til DBO Real Estate Denmark.
I dag kan DR oplyse at en tidligere partner i advokatfirmaet DLA Piper har mistet jobbet på baggrund af DLA Pipers samarbejde med den udskældte ejendomskoncern.
Manglende selvregulering
LLO finder det positivt at visse aktører i branchen er klar til at handle på baggrund af DR’s afsløringer. Det står dog samtidigt klart, at der ikke har været tilstrækkelig selvregulering inden DR’s afsløringer.
For LLO er det afgørende, at lejerne kan være trygge i deres hjem, uanset om deres udlejer kommer i pressen eller ej.
Samtidigt er der en risiko for at uefterrettelige udlejere søger finansiering ved andre - mere lyssky - långivere, der ikke ser et problem i at lejerne får en dårlig behandling.
Selvregulering blandt udlejerne og deres långivere og rådgivere kan ikke stå alene - sådan som det gør i dag. Der bør stilles højere krav til udlejerne - evt. i form af en autorisationsordning - et ”udlejerkørekort”- som vi fx kender det fra advokatbranchen.
Se også www.vi-lejere.dk for flere nyheder, artikler, film og guides, for dig som bor til leje.
LLO´s chefjurist, Anders Svendsen, spørger om det ikke er tid til at indføre et kørekort for udlejere?
- Ikke bare én, men to af finanskrisens dømte ejendomsspekulanter er igen på arbejde i branchen. Denne gang i koncernen DBO Real Estate Denmark, som har en lang række utilfredse lejere og flere afgørelser og domme om brud på lejeloven imod sig.
Det skriver DR i en artikel, som en opfølgning på DR programmet "Kontant", som torsdag aften viste en udsendelse om "Kolde og kyniske boligspekulanter".
LLO: Reglerne bør stammes, så lejerne beskyttes bedre
- Der bør laves en autorisationsordning, så lejerne er bedre beskyttede, mener Claus Sahl Højte, som er direktør i Lejernes Landsorganisation i hovedstaden. Dermed skal udlejere, der ikke opfører sig efter reglerne, kunne miste retten til at administrere lejeboliger.
- Lejer du to, tre eller fire lejligheder ud, så er vi ved at være der, hvor man kan sige, at det har en erhvervsmæssig karakter - og så skal du enten selv uddanne dig, eller du skal overlade det til nogen som har autorisationen. Det er vores forslag, siger han til DR.
Se også www.vi-lejere.dk for flere nyheder, artikler, film og guides, for dig som bor til leje.
I en artikel i LLO´s seneste medlemsblad, Vi Lejere, fremgår det, at en lejer blev forsøgt opsagt af udlejer med 12 mdrs. varsel, fordi lejer gennem LLO havde klaget over udlejers manglende vedligeholdelse af det lejede og indbragte sagen for huslejenævnet.
Efterfølgende har vi haft henvendelser fra nervøse medlemmer, som ville sikre sig at de ikke selv kunne ende i en lignende situation.
Det fremgår af artiklen at lejeren selv flyttede inden opsigelsesvarslets udløb.
Dette skal dog ikke forstås sådan, at udlejer havde ret til at opsige en lejer fordi lejeren indbringer en huslejenævnssag.
Det er ikke i sig selv en gyldig opsigelsesgrund.
Opsigelsesbeskyttelsen er som hovedregel stærk i Danmark, dog kan visse lejemål opsiges uden begrundelse.
Du kan læse mere om disse regler her, eller kontakte din lokale LLO-afdeling, hvis du er i tvivl om hvad der gælder for din bolig.
DR Kontant sender torsdag den 25. maj programmet "Kolde og kyniske boligspekulanter", om en række meget risikovillige investorer, som forsøger at presse lejerne ud af deres boliger, så de kan tjene flest muligt penge.
Direktør i LLO Hovedstaden, Claus Sahl Højte, har for DR vurderet sagsforløbet, og udtaler sig i programmet om den kynisme investorerne repræsenterer, og om de horrible forhold lejerne udsættes for.
Han siger bl.a.:
"Man forsøger at presse folk ud af deres boliger, for at score den gevinst, der ligger i boligen".
Se programmet på DR 1 klokken 21.25 eller på dr.dk
Se også www.vi-lejere.dk for flere nyheder, artikler, film og guides, for dig som bor til leje.
Ved indførelsen af den nye lejelov (gældende fra 1. juli 2022), så glemte det daværende indenrigs- og boligministerium ved en fejl at skrive muligheden for at regulere huslejen med nettoprisindekset for visse boliger.
Det drejer sig om private lejeboliger, der er gennemgribende moderniserede (også kaldet 5,2-moderniserde eller 19,2-moderniserede), hvor kontrakten er indgået d. 1. juli 2022 eller senere.
Konsekvensen ved denne fejl er endnu ikke helt klar, og vi mangler praksis på området, men umiddelbart kan man ikke støtte ret på en lovregel, der ikke længere eksisterer - også selvom den blev skrevet ud ved en fejl.
Se også www.vi-lejere.dk for flere nyheder, artikler, film og guides, for dig som bor til leje.
I LLO mener vi at det er forkert, at lejernes opsparing i Landsbyggefonden bruges på huslejehjælp.
LLO har op til folketingsvalget krævet, at ”ingen skal flytte om natten” og dermed støttet, at de mest trængte lejere gives hjælp. De officielle tal fra Domstolsstyrelsen viser, at antallet af sager, hvor lejere sættes ud med fogedens hjælp er steget med 30 pct. fra 2021 til 2022.
LLO anerkender, at der er behov for støtte, men vi er uenige i den finansieringsform, der er brugt. Midlerne tages nemlig som nævnt fra Landsbyggefonden. Det vil sige, at det alene er de almene lejere, der betaler for indsatsen. Almene lejere har i forvejen den mindste disponible indkomst af alle grupper på boligmarkedet. Det betyder desuden, at de penge, der bruges på huslejehjælp, ikke kan bruges på fondens kerneopgave, nemlig at vedligeholde og modernisere den almene bygningsmasse.
Se også www.vi-lejere.dk for flere nyheder, artikler, film og guides, for dig som bor til leje.
LLO´s chefjurist, Anders Svendsen, er blevet interviewet af Daniel Bue Lauritzen på Altinget.dk i forhold til, at et politisk flertal nu vil lave endnu en analyse af huslejenævnene og de lange sagsbehandlingstider. Det er uklart om man vil starte helt forfra med at undersøge problemet, og ikke læner sig op ad de tilgængelige anbefalinger - givet af aktører fra hele branchen.
Til forslaget om, at regeringen formentligt selv vil lave analysen, udtaler Anders Svendsen:
“Det er ærgerligt, hvis man starter forfra, for så har man spildt et helt års arbejde og et år mere med at sidde på hænderne, efter at vi afleverede vores rapport. Der er en bred anerkendelse i sektoren af, at systemet godt kunne fungere bedre, så jeg håber, at man kommer til at tage afsæt i det arbejde, som de uafhængige aktører har lavet,”
Han ser dog også en lille åbning hos Venstres boligordfører Heidi Bank, som udtaler:
“Man må jo gerne genbruge noget af det arbejde (i den nye analyse, red.). For os var det bare vigtigt, at vi får fokus på det her i aftalen, fordi det her er noget, vi kommer til at sidde og snakke om igen senere. Det skal ikke være nogen hemmelighed, at jeg gerne havde set, at man allerede nu havde lavet nogle ændringer, der havde skabt forbedringer, men det her var så langt, vi kunne komme i den her aftale.”
Som allerede nævnt, så bliver analysen formentligt lavet af regeringen selv - uden andre forfattere, men vi håber I LLO at udgangspunktet er det, der allerede er lavet.
Artiklen kan læses her (kræver abonnement).
Se også www.vi-lejere.dk for flere nyheder, artikler, film og guides, for dig som bor til leje.
Kære medlem
Vi skal gøre opmærksom på at sekretariatet holder lukket fredag d. 19.5.2023 og derfor holder foreningstelefonen også lukket.
På gensyn mandag d. 22.5.2023
I Jernbanebyen, på DSB´s gamle jernbanegrund i København SV, kan man i øjeblikket se Boliglaboratoriums udstilling "Living Spaces" udfolde sig under tagene på en række opstillede træpavilloner.
Med "Living Spaces" giver Boliglaboratorium i alt syv bud på fremtidens bygge- og bo-kultur, der med modeller viser, hvordan man kan indrette sig med mindre plads, dele faciliteter og ressourcer, bruge flere cirkulære principper og bygge med lavt CO2-aftryk.
Udstillingen er for alle og varer fra 9. maj og til 15. november.
Se også www.vi-lejere.dk for flere nyheder, artikler, film og guides, for dig som bor til leje.
For april 2023 er stigningen 6,4% i forhold til april måned 2022. Det fremgår af Danmarks Statistik, der i dag kan offentliggøre at kerneinflationen er faldende. Det samme er det såkaldte nettoprisindeks.
Netop stigninger i nettoprisindekset har stor betydning for lejerne, da mange lejere har et vilkår i lejeaftalen der betyder, at lejen stiger i samme takt som nettoprisindekset.
I efteråret 2022 blev der på baggrund af de voldsomme stigninger indført et såkaldt huslejeloft, som skulle begrænse lejestigninger der oversteg 4%. Huslejeloftet gælder kun frem til årsskiftet 2023/2024, men det blev til gengæld aftalt, at der skulle nedsættes et udvalg som gjorde op med den nuværende ordning. Selv om det var hensigten, at udvalget skulle nedsættes og være klar med forslag til en ny ordning i 2023, har den nuværende regering tilsyneladende valgt helt at droppe denne plan med henvisning til, at der ikke længere er en aftale, da flertallet for denne er væk.
Det er derfor uvist, hvor lejerne står når det midlertidige huslejeloft ophører.
LLO opfordrer på den baggrund regeringen og Folketinget til at færdiggøre arbejdet så hurtigt som muligt, så lejerne kan sove roligt om natten og vi kan undgå at lande i den samme situation, som nødvendiggjorde huslejeloftet i 2022.
Se også www.vi-lejere.dk for flere nyheder, artikler, film og guides, for dig som bor til leje.
Ventetiden på at få behandlet sin sag i huslejenævnet er fordoblet i flere kommuner siden 2021. Det viser tal fra Social- og Boligstyrelsen.
Huslejeklager hober sig op i kommunerne: Lene har ventet på svar i over 500 dage | København | DR
Den 1. maj indtog cand.jur. Katrine Sparrewath Nielsen pladsen som juridisk chef i LLO´s hovedstadsafdeling.
Katrine har været ansat i LLO Hovedstaden de seneste 7 år som jurist, og har således et godt kendskab til både juraen og medlemsrådgivningen i afdelingen, som hun nu bliver chef for.
Katrine afløser den tidligere juridiske chef, Jakob Møldrup-Lakjer, som i 7 år har været LLO Hovedstadens juridiske chef, der fra den 1. maj har valgt at skifte til et job hos KAB.
Det kan LLO gøre dig klogere på.
Torsdag den 11. maj kan du deltage i dette gratis webinar, der vil give dig svar på disse fem spørgsmål:
1. Skal udlejer aflevere varmeregnskab?
2. Hvilke krav er der til varmeregnskabet - kan min efterregning bortfalde, hvis udlejer laver en fejl?
3. Kan jeg klage, hvis jeg er uenig med udlejer, og hvordan foregår det?
4. Hvad kan jeg gøre for at få en lavere varmeregning for fremtiden?
5. Kan udlejer hæve min a conto betaling?
Målgruppen er lejere i privat og alment udlejningsbyggeri, men alle er velkomne.
IUT - International Union of Tenants - afholder i øjeblikket den 22. Verdenskonference i Lissabon fra 19.-21. april 2023.
LLO - Lejernes Landsorganisation Danmark deltager med en delegation med Landsformand Helene Toxværd i spidsen.
Forud for konferencen afholdes bestyrelsesmøde i IUT, hvor LLO sidder repræsenteret.
Temaet for konferencen i år er "Tenants for safe and affordable housing" og konferencen åbner i dag, onsdag kl. 12.
Læs om konferencen: https://www.iut.nu/events/iut-world-conference/...
Se også www.vi-lejere.dk for flere nyheder, artikler, film og guides, for dig som bor til leje.
Det var med stor sorg, jeg modtog meddelelsen om, at vores mangeårige medlem af hovedbestyrelsen og bestyrelsen af LLO Hovedstaden, Peter Andersen, døde tidligt påskelørdag.
Peters engagement i samfundsforhold - og især lejerspørgsmål - er bredt kendt og anerkendt både i og uden for LLO.
Peter var et menneske, der ville noget; et menneske med stor kærlighed og en dyb og oprigtig interesse i andre mennesker og med et aldrig svigtende fokus på de forhold, vi som mennesker og som samfund byder hinanden.
Peter var en kendt og værdsat tillidsmand i den allerfineste forstand.
Hans engagement stammede helt tilbage fra barndommen, og det varede livet ud. Kun 14 dage før sin død - som næsten 82-årig - deltog han i sit sidste hovedbestyrelsesmøde. Peter ankom til mødet med stok og i taxa hele vejen fra Ballerup til centrum af København. For selv om benene ikke ville som han, så skulle tillidshverv passes. Det blev Peters sidste hovedbestyrelsesmøde i LLO, men det kunne ingen af os forudse, for han deltog som altid engageret i de enkelte punkter på dagsordenen. Det skete bl.a. i et indlæg om almene boliger og om de boligpolitiske ændringsforslag, han havde lavet til SFs landsmødeudtalelse weekenden efter i Kolding.
I LLO vil vi huske Peter som en vedholdende og stædig fortaler for retfærdighed og ordentlighed i forhold til boligpolitikken og ikke mindst for lejerne!
LLO har ved Peters død mistet en stærk og vedholdende røst, en fantastisk loyal tillidsmand med et aldrig svigtende fokus på organisationens ve og vel – både her og nu og i fremtiden! Han blev 81 år og var ved sin død æresmedlem af LLO.
Personligt siger jeg farvel til en trofast kammerat, et utroligt varmt, humoristisk og fint menneske, og en personlig ven i mere end 35 år.
Vores tanker går til Peters kone Hannah, til børnene Casper, Josefine, Henrik og Henriette, samt til alle Peters børne- og oldebørn.
Æret være Peter Andersens minde.
Helene Toxværd, landsformand
-interaktivt kort over godkendte huslejer i København og omegn
Via dette interaktive kort kan du se, hvilke huslejeniveauer, der er godkendt i dit område – hvis du bor i København og omegn.
Kortet indeholder de af huslejenævnet godkendte huslejer i enkelte lejemål i sager som LLO Hovedstaden har kendskab til. For at bevare lejernes anonymitet kan du kun se, i hvilken gade, lejligheden ligger.
Du kan bruge kortet til at få en fornemmelse af, hvor din egen husleje bør ligge. Hvis din husleje ligger over afgørelserne i dit område, kan du kontakte LLO Hovedstaden for en vurdering af, om din leje er for høj. Husk at du så skal være medlem.
Vær dog også opmærksom på, at huslejenævnet fastsætter lejen efter mange forskellige bestemmelser og forhold og at det måske er OK, at din leje er højere.
Konsekvenserne for de berørte lejere er enorme, og det samme gælder for børnene, der ofte er de mest sårbare.
I 2022 blev 2.316 husstande sat ud med fogedens hjælp. Det vil sige, at flere lejere bliver sat ud nu pga. inflationskrisen end coronakrisen.
De udsættelser som sker ved fogeden er dog kun toppen af isbjerget.
Lejere som flytter, når de får en ophævelsesskrivelse er fx ikke talt med i den opgørelse, ligesom sager hvor lejer når at flytte efter sagen er indbragt for domstolene, men inden sagen er afgjort heller ikke er talt med.
Dertil kommer den generelle nedgang i levestandard, som mange oplever nu. ”Rent eats first” siger man på engelsk. Så huslejen er typisk det første, der bliver betalt. Først når der ikke er mere tilbage at spare på, så kommer huslejerestancen og opsigelsen.
Den kommende huslejehjælp til de berørte lejere kommer allertidligst til september -altså om fem måneder- og den gælder i øvrigt kun lejere af almene lejemål, ikke udsætningstruede lejere i private udlejningsboliger.
Vi kan ikke undervurdere vigtigheden af at beskytte lejere mod at miste deres hjem og stå overfor økonomisk usikkerhed, derfor råber Lejernes Landsorganisation Danmark sammen med bl.a. Mødrehjælpen igen vagt i gevær i en artikel i Ritzau.
Vi må handle hurtigt for at støtte lejere og forhindre yderligere udsættelser.
Kaktus Towers er ikke det eneste ufærdige byggeri, som LLO er bekendt med. Og hos LLO efterspørger man, at politikerne strammer reglerne for udlejere.
"Der er kort sagt brug for et opgør med “går den så går den”-attituden hos visse udlejere," siger chefjurist Anders Svendsen til Netavisen Pio, og fortsætter:
"De nuværende regler gør det meget dyrt at få en egentlig kompensation eller godtgørelse for de gener, som lejerne oplever i Kaktus Towers, da man skal føre en retssag herom."
"Samtidigt med at det er dyrt at kræve penge tilbage, så er der næsten aldrig nævneværdige konsekvenser for uefterettelige udlejere."
Han peger konkret på, at den klippekortsordning, hvor en udlejer midlertidigt kan få frataget retten til at administrere ejendomme, stort set aldrig bliver brugt.
“Kun 13 gange er en udlejer blevet sat under tvangsadministration - siden 2005! Det er mindre end én udlejer om året,” pointerer Anders Svendsen.
"Der er brug for at blive ryddet op, og det kræver skrappere sanktioner."
For at få hjælp har beboerne i Kaktus Towers oprettet en beboerrepræsentation og er derigennem foreningsmedlemmer hos LLO Hovedstaden, som varetager beboernes interesser og rettigheder, rådgiver og fører sager i huslejenævnet.
Hvis du selv er lejer i nybyggeri, der på lignende vis er dårligt opført, så kontakt LLO - vi kan rådgive dig: https://llo.dk/om-llo/afdelinger
Se også www.vi-lejere.dk for flere nyheder, artikler, film og guides, for dig som bor til leje.
Det ny-opførte byggeri Kaktus Towers skulle være ren luksus - et tiny living koncept med fede fællesfaciliteter. Byggeriet har med sin stikkende fremtoning høstet ros, men også kritik for at være Danmarks grimmeste byggeri.
Men det er ikke kun udseendet, som stikker. Ifølge Claus Højte, direktør i Lejernes Landsorganisation Hovedstaden, er det ikke underligt, at flere lejere nu overvejer at flytte derfra.
»I mine 25 år i branchen har jeg aldrig set noget byggeri, der var så dyrt og så dårligt. Hvis det så kostede 500 kroner, så kunne man måske leve med, at det på ingen måde er i orden. Men de betaler 4.000 kroner per kvadratmeter per år. Det er den dyreste husleje, vi nogensinde har set i et lejebyggeri i København, og så skal det satme være i orden«, siger han til Politiken.
Læs artiklen fra Politiken (koster abonnement).
Se også www.vi-lejere.dk for flere nyheder, artikler, film og guides, for dig som bor til leje.
Mandag den 17. april afholdes LLO Hovedstadens repræsentantskabsmøde.
Her kan du se de 2 forslag, som repræsentantskabet skal behandle.
Forslagene er stillet af LLO Hovedstadens bestyrelse.
Forslag 1
Bestyrelsens forslag til kontingentfastsættelse for enkeltmedlemmer pr. 1/5-2023
For medlemmer I LLO Ekstra fastsættes det halvårlige kontingent til 1.455 kr. (nuværende 1.425 kr.)
For medlemmer i LLO Plus fastsættes det halvårlige kontingent til 985 kr. (nuværende 965 kr.)
For medlemmer i LLO Basis og for kernemedlemmer fastsættes det halvårlige kontingent til 625 kr. (nuværende 610 kr.)
Motivation
Stigningen udgør ca. 2%. Den beskedne stigning set i forhold til inflationen skal ses i lyset af sidste års stigning på ca. 8%.
Forslag 2
Bestyrelsens forslag om midlertidig reduktion af stigning i kontingent for foreninger, tilknyttet LLO Hovedstaden
På repræsentantskabsmødet den 26/9 2020 besluttede repræsentantskabet, at kontingentbetalingen for til LLO Hovedstaden tilknyttede foreninger fremover skulle stige pr. 1 april med samme sats som stigningen i Nettoprisindekset (NPI) i samme takt som stigninger i Lejelovens bestemmelser.
Det vil sige med stigninger i NPI fra juli til udgangen af juni måned, året før.
Denne fremgangsmåde har været brugt siden 2001, idet den svarer til den stigning i det beløb, som en beboerrepræsentation kan opkræve fra den enkelte lejer.
Stigningen efter NPI er indført som reguleringsbestemmelse i alle sekretariatsaftaler mellem LLOH og tilknyttede beboerrepræsentationer og almene afdelinger.
Da NPI i det forløbne år er steget meget voldsomt, primært som konsekvens af stigninger i energipriserne, foreslår bestyrelsen, at kontingentstigningen pr. 1. april 2023 midlertidigt reduceres.
Repræsentantskabets beslutning fra 2001 og 2020 samt sekretariatsaftalerne betyder, at kontingentet ville skulle stige med 8,1 %.
Bestyrelsen foreslår en foreløbig reduktion til 5,5%:
”Stigningen i foreningskontingentet reduceres midlertidigt til 5,5 % pr. 1. april 2023, dog således at stigningen i kontingentet pr. 1. april 2024 sker med stigningen i NPI fra juli 2021 til udgangen af juni 2023, fradraget de 5,5%.”
Motivation
Inflationen i det forløbne år har været voldsom, hvorfor LLO har arbejdet målrettet på at få begrænset lejestigningerne i de lejemål, hvis leje reguleres af NPI. Dette lykkedes og må noteres som en stor politisk sejr for LLO. En regulering på 5,5 % svarer til den såkaldte kerneinflation i perioden. Det vil sige uden stigninger i energipriser og uforarbejdede fødevarer.
Det er bestyrelsens holdning, at LLO Hovedstaden også må begrænse kontingentstigningen, sådan at den svarer til kerneinflationen. Dog med den forudsætning, at hvis inflationen bider sig fast, må LLOHs foreningskontingent følge den samlede inflation på længere sigt.
Forslaget betyder en sparet kontingentbetaling for de til LLOH tilknyttede foreninger i 2023/24, uanset hvor meget inflationen fremover måtte stige – eller falde.
I et brev til Ekstrabladets Nationen beskriver et par, hvordan deres udlejer underkendte deres istandsættelse af den lejlighed, som de havde boet i gennem to år, og at de nu frygter en kæmpe regning. Artiklen understreger vigtigheden af at dokumentere fejl og mangler - og at man altid bør søge rådgivning ved selv den mindste tvivl.
I denne sag havde lejerne selv malet, men udlejer synes ikke at det var gjort godt nok. Udlejer sagde desuden angiveligt, at de ikke kunne få fraflytningsrapporten, hvis de ikke skrev under på hans vurdering. Desuden siger lejerne at håndværkere stod klar udenfor imens synet pågik, hvilket i den grad lyder som aftalt spil.
Vi kan ikke give lejerne i denne sag en tidsmaskine, så vi kan ikke sige til dem, at de skulle have gået til LLO inden de flyttede. Havde de gjort dette ville vi sige, at udlejer ikke kan kræve at lejerne skriver under på udlejers egen vurdering. Hvis den fraflytningsrapport, som lejer får stukket i hånden, indeholder et vilkår om, at man accepterer at hæfte for fejl og mangler - og der ikke er et felt for blot at acceptere modtagelsen, bør man tage et billede af rapporten, men ikke underskrive den. Det er nemlig slet ikke meningen at man skal acceptere udlejers krav på synet, men blot acceptere at have modtaget udlejers krav.
Hvis de har taget gode billeder af boligen, efter de har malet den, så vil disse billeder også kunne bruges, hvis man tager sagen i huslejenævnet, som kan træffe afgørelse om udlejers fraflytningskrav er rimeligt og lovligt.
Endeligt så kan man ikke kræve det lejede tilbageleveret i bedre stand end man modtager det, og da lejerne siger at malingen var mangelfuld, da de flyttede ind, så bør det også få betydning for regningens størrelse.
Udlejningsselskabet Balder siger dog noget rigtigt til sidst i artiklen, da de siger, at man som lejer kan få en rådgiver med på synet, fx LLO.
Kontakt din lokale LLO-afdeling og book dit næste fraflytningssyn, så slipper du måske for at betale hele børneopsparingen til udlejer.
Se også www.vi-lejere.dk for flere nyheder, artikler, film og guides, for dig som bor til leje.
Denne hjemmeside anvender cookies til at følge din adfærd og forbedre brugeroplevelsen på siderne
Du kan altid slette cookies via indstillingerne i din browser